Luontoon

Kemijärvi – seikkailut onnellisten rannoilla

Veden välkettä ympärillä, kumpuilevia vaaroja upeine metsineen sekä tunturien kajoa, kun katseen kohottaa. Sitä kaikkea on Kemijärvi. Onneksi pääsimme tutustumaan tähän viihtyisään kaupunkiin Lapin järvimailla, tunturikeskusten keskellä. Kaupunkiin, joka mahdollistaa elämän sekä palveluiden, että luonnon ympäröimänä. Tai paremminkin tämä kaupunki on luonnossa.

Kuten tiedätte, Lappi on meille kuin toinen koti. Vietämme aikaa Lapissa niin paljon, kuin vain ikinä mahdollista. Useimmiten tulee reissattua Kittilän suunnalle ja siitä Inarin suuntaan sekä käsivarteen. Meille on oikeastaan jäänyt kokonaan pimentoon tämä upea itäinen puoli Lappia.

Kemijärvi pyöräillen

Ensimmäisinä päivinä halusin nähdä, kuinka vahvasti paljon mainostettu upea ja monipuolinen luonto on ihan keskustassa läsnä. Sain Visit Kemijärveltä vinkin lähteä tutustumaan lasten kanssa kaupunkiin pyörillä. No sehän sopi meille loistavasti, kun ruskareissun teemana lapsilla on muutenkin ollut Lapissa pyöräily.

Keskustan ympäri kiertää karttaankin merkattu pyöräily-/kävelyreitti. Päätimme hyödyntää sitä. Ilmaa renkaisiin, kypärät päähän ja ottamaan Kemijärvi city haltuun!

Suuntasimme Kuumalammelle. Se näytti kartan mukaan mielenkiintoiselta paikalta. Lampi keskellä keskustaa, joka jo muutenkin sijaitsi ihan rannalla. Kuumalammen ympäri pääsi kulkemaan kaunista reittiä. Lapset innostuivat toden teolla kisailemaan ja crossailemaan fillareillaan. Hyvä, että pysyin perässä. Vastaan tuli pieniä puusiltoja, kapeita polkuja aivan rannan myötäisesti sekä idyllisiä levähdyspaikkoja. Fiilis oli kuin syvällä luonnon helmassa metsälammen rannalla leikkiessä. Oikein havahduin todellisuuteen nähdessäni kauniin Kemijärven kirkon lammen toisella puolen. Aivan, olimme kaupungin keskustassa.

Toinen hymyn huulille nostava huomio oli, että vettä todella oli joka puolella. Aivan yllättäen nousimme lammenrannasta Kemijärven rantaan ja jatkoimme pyöräilyä ihaillen lukuisia saaria, jotka houkuttelivat hyppäämään kajakkiin ja syöksymään saariseikkailulle. Vesi vanhin voitehista ja Kemijärvellä tätä voidetta riittää. En yhtään ihmettele, puhetta kaupungista onnellisten rannoilla.

Lapsissa herätti ihmettelyä, huvittuneisuutta ja ilonhihkaisuja pitkä hiekkaranta kerrostalojen vieressä. Kemijärven keskustaa ympäröi kaksi järveä: Kemijärvi sekä Pöyliöjärvi. Tämä upea hienohiekkainen ranta löytyi Pöyliöjärven puolelta. Sääli, että meille ei ihan rantakelit osunut kohdalle, muuten puitteet olisi kyllä ollut kunnossa. Vesisateesta huolimatta, ranta kutsui lapsia hetkeksi kiviä heittelemään ja syksyn värjäämiä lehtiä uittamaan.

Mikä ihmeen fiilis tämä on?

Pyöräseikkailun aikana aloin janota lisää. Halusin nähdä kokonaiskuvan. Minua kiinnosti kovasti fiilis, mikä Kemijärven kaupungista huokui. Siitä välittyi todella idyllinen, luonnonläheinen, rauhallinen ja seesteinen fiilis, mutta silti sillä tuntui olevan suurkaupungin puitteet. Tästä syystä lähdimme hieman laajemmalle tutkimusmatkalle. Löysimme seikkailullamme rautatieaseman, jossa seisoikin parkissa intercity-juna odottamassa illan matkaa kohti etelää. Käytimme tilaisuuden hyväksi ja lapset pääsivät ihmettelemään junaa rauhassa lähietäisyydeltä. Harvoin sitä saa kurkkia intercityn ikkunoista. Minulle kerrottiin, että Kemijärvelle ja sieltä etelään kulkee yöjuna joka ikinen yö.

Lisäksi ohitimme seikkailullamme kylpyläuimahallin, rakenteilla olevan elinkaaripuiston, paljon erilaisia liikkeitä ja kauppoja, kirjaston ja jopa Kemijärven musiikkiopiston. Nämä monipuoliset palvelut kielivät siitä suuren kaupungin tunnusta.

Tiedättekö mikä tästä kaupunkikierroksesta teki meidän näköisemme? No se, että se todella oli seikkailu lähellä luontoa ja päättyi laavulle. Polkaisimme Pöyliöjärven rantaa pitkin Väärälahdenlaavulle. Tässä vaiheessa ilma oli muuttunut kovin sateiseksi ja tuuliseksi. Hieman uskalsin jo epäillä lasten seikkailuintoa. Olin kuitenkin väärässä. Mahtavien kuraisten vesilätäköiden roiskeessa he jaksoivat polkea vastatuuleen sateen piiskatessa puuskittain kasvoille. Laavu sijaitsi keskustan vastarannalla ja tarjosi hauskan bongailuhetken lasten kanssa. Vastarannalle tähyillessä löysimme uimarannan, kirkon ja tutun rannassa kohoavan kerrostalon.

Keskikaupungin vaarantuntua

Seuraavana päivänä jatkoimme vielä keskustaan tutustumista, koska keskustan kartasta löytyi Pöyliövaara. Kuinka monella kaupungilla on oma vaara ihan keskustassa? Noh, Kemijärvellä on ja sinne me suuntasimme.

Pöyliövaaralla kulkee rengasreitti, jonka voi helposti muokata pituudeltaan itselleen sopivaksi. Me kuljimme alueella noin neljän kilometrin matkan. Plus kaikki koukut pois polulta puolukkametsälle, kiipeilykiville, metsäfiilistelyille ja piilosleikeille. Pistäydyimme grillikodalla, joka sijaitsee lähellä Pöyliöjärven rantaa. Grillikodalta löytyy myös puucee sekä polttopuita.

Pöyliövaaran luonto oli todella kaunis. Luonnon kauttaaltaan verhoava ruska antoi vaaraseikkailulle sadunhohtoisen sipaisun. Jälleen taisin unohtaa meidän olevan edelleen Suomen toiseksi pohjoisimman kaupungin keskustassa. Pöyliönvaara on loistava retkikohde kaikenikäisille sen helppokulkuisen reitin sekä monien variaatioiden vuoksi. Eikä uskomattoman kaunis luonto sekä superhelppo saavutettavuus ole ainakaan pahitteeksi.

Kemijärvi ei totisesti valehtele mainostaessaan itseään kaupungiksi, joka tekee luonnostaan onnelliseksi. Sitä se meinaan on. Ainakin me olimme onnemme kukkuloilla täällä onnellisten rannoilla. Kaupunkiseikkailu meidän makuumme, täydellistä. Kemijärvi, voin tulla toistekin kaupunkiisi hengailemaan. Tässä oli tiivistetysti meidän kaupunkipäivämme Kemijärvellä. Oletko käynyt koskaan tai suunnitteletko reissua Kemijärvelle? Seuraavassa postauksessa kerron vinkkejä Kemijärven luontokohteista.

-Salla ja lapset
Curious Toes – Happy Souls

Vastuullinen retkeily

Retkipaikka ohjeistus

Luonnossa voimme kokea olevamme kuin kotonamme, mutta tosiasiassa olemme siellä vieraina. Käyttäytykäämme siis siivosti ja kunnioittakaamme kaikkea elämää ympärillämme. Kun retkeilemme vastuullisesti, säilyy luonto kauniina ja sinne on aina ihana palata. Kokosimme yhteen tärkeimmät ohjenuorat vastuulliseen retkeilyyn.

Tiesitkö? Jokaisenoikeudet eivät sellaisenaan päde kansallispuistoissa, saati tiukasti varjelluissa luonnonpuistoissa. Jos aiot retkelle kansallis- tai luonnonpuistoon, ota etukäteen huolella selvää kohdealueesi säännöistä Luontoon.fi-palvelusta.

Rajoituksia on voitu asettaa esimerkiksi leiriytymistä, tulentekoa ja maastopyöräilyä koskien, mutta jopa liikkuminen jalan tietyillä alueilla on voitu kokonaan kieltää. Luonnonpuistoissa liikkuminen virallisten reittien ulkopuolella on aina kiellettyä – eikä kaikissa luonnonpuistoissa näitä virallisia reittejä ole lainkaan. Kansallispuistoissa voi olla rajoitusalueita, joilla liikkuminen on kokonaan kielletty osan vuotta tai vuoden ympäri.

Ympäristövastuullisen vaeltajan opas (Essi Anttila, 2019) auttaa sinua hahmottamaan retkeilyn vastuullisuusnäkökulmia. Opas antaa vinkkejä luontoystävälliseen retkeilyharrastukseen aina varustehankinnoista alkaen.

Jokaisenoikeudet

Retkipaikka ohjeistus

Suomessa jokaisenoikeudet ovat laajat: luonnossa saa liikkua ja luonnosta saa nauttia varsin vapaasti ja monipuolisesti. Kaikki ei kuitenkaan ole sallittua. Retkipaikan toive on, että jokamiehenoikeuksista ei tingitä, sillä kaikilla tulee jatkossakin olla oikeus nauttia luonnosta ja sen ihmeistä oikeuksien sallimalla laajuudella. Samalla retkeilijöiden tulee muistaa liikkua häiriötä aiheuttamatta, roskaamatta ja maanomistajaa kunnioittaen. Luonnossa ollaan aina vieraana.

Muistathan! Jokaisenoikeudet eivät sellaisenaan päde esimerkiksi luonnonsuojelualueilla kuten kansallispuistoissa, saati luonnonpuistoissa. Tällaiselle alueelle suunnatessasi tarkista aina etukäteen alueen järjestyssääntö Luontoon.fi-palvelusta. Järjestyssääntö menee jokaisenoikeuksien edelle.

Jokaisenoikeuksilla saat

  • Kävellä, hiihtää, pyöräillä ja uida luonnossa, kunhan et ole kenenkään piha-alueella tai muulla erityiskäytössä olevalla alueella, kuten viljelyksillä
  • Oleskella tilapäisesti siellä missä liikkuakin
  • Poimia luonnonmarjoja ja sieniä sekä rauhoittamattomia kasveja
  • Onkia ja pilkkiä
  • Liikkua jäällä ja vesistöissä

Jokaisenoikeudella et saa

  • Aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa toisille, häiritä kotirauhaa etkä roskata tai muutoin vahingoittaa ympäristöä.
  • Häiritä elämiä tai niiden pesintää.
  • Ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
  • Ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa
  • Kalastaa (muulla kuin mato-ongella tai pilkillä) tai metsästää ilman asianmukaisia lupia

Vastuullinen retkeilyopas