Aktiviteetit

Kemijärven tarjoamat aktiviteetit

Laskettelu

Laskettelukeskukset Suomulla ja Pyhätunturilla tarjoavat palveluitaan vajaan tunnin ajomatkan päässä Kemijärven keskustasta. Molemmissa laskettelukeskuksissa toimii hiihtokoulu, joka opastaa niin aloittelijaa kuin kokeneempaakin laskijaa.

Suomutunturilta löytyy 10 pitkää ja profiililtaan loistavaa rinnettä, jotka sijaitsevat napapiirillä noin 42 kilometrin päässä Kemijärven keskustasta. Suomun pohjoispuoli houkuttelee kokeneita laskijoita mustilla ja punaisilla rinteillään. Rinteiden hyvä profiili ja laskettavuus tarjoavat nautinnollisia haasteita alusta loppuun. Aloittelijoille ja nautiskelijoille sopivat parhaiten hiihtokeskuksen eturinteet sekä itäpuoli, jossa lasketellaan leppoisasti mäntymetsän kätköissä, suojassa tunturin tuulilta.

Suomun hiihtokoulu tarjoaa oppia ja elämyksiä kaiken ikäisille ja tasoisille laskijoille. Voit tutustua uuteen lajiin turvallisesti opettajan johdolla. Kokeneempikin laskija saa hiihtokoulusta uusia oivalluksia ja vinkkejä, jotta harrastus olisi entistä hauskempaa.

Itä-Suomun hissiasemalta löytyy viihtyisä, suojainen laavu makkaran paistoon ja hiihtäessä koville joutuvan kropan lepuuttamiseen.

Rinnekartta
www.panoraama.com/suomu/rinnekartta/

Pyhä-Luoston kansallispuiston kupeessa sijaitseva Pyhän hiihto- ja laskettelukeskus on ollut intohimoisten hiihtäjien ja laskettelijoiden pyhiinvaelluksen kohde jo 60-luvulta alkaen. Pyhä on monipuolinen, mutta kompakti ja kiireetön hiihtokeskus, jonka rinteet haastavat kokeneet laskijat sekä tarjoavat aloittelijoille ponnahduslaudan uuden harrastuksen pariin.

Hiihto

Kemijärven keskustan tuntumassa hiihtäjää palvelee hoidettu latuverkosto.
Ajantasaiset latujen huoltotiedot löydät tästä kartasta.

Peurakankaan latureittien lähtöpaikka on n. 4 km:n päässä keskustasta Sodankyläntien varrella (Rovaniementien ja Sodankyläntien risteyksestä n. 800 m Sodankylän suuntaan vasemmalla puolen tietä). Latuvaihtoehtoina ovat 5, 10 ja 15 km:n reitit. Ladut soveltuvat sekä perinteisen että vapaan tyylin hiihtoon. Latuja ei ole valaistu. Tulentekopaikka on 5 ja 15 km:n ladun varrella.

Pöyliövaaran ladut 3 km ja 5 km. Kilpaladuista 1 km:n reitti on valaistu. Pitkävaaran valaistulla latu-uralla voidaan hiihtää sekä perinteistä että vapaata tyyliä. Kesäisin nämä Pöyliövaara-Pitkävaaran reitit soveltuvat vaativuudesta huolimatta hyvin kävelyyn/sauvakävelyyn ja juoksuun.

Särkikankaan 1,6 km ladulla hiihdetään perinteistä ja vapaata tyyliä sekä kesällä ko. reitillä hölkätään, kävellään tai sauvakävellään. 

Pöyliöjärven perinteisen tyylin ympäryslatu ja paikallisten kutsuma Aurinkolatu on pituudeltaan 10,5 km ja se on vuosittain käyttökunnossa (riippuen jää- ja säätilanteesta) n. tammikuun puolestavälistä huhtikuun alkupuolelle. Reitille pääsee Kulttuurikeskuksen vieressä olevalta Rantapaviljongin P – paikalta sekä mm. uimahalli Poukaman ja ns. Pillerirannasta. Aurinkolatu on sallittu myös koiran kanssa hiihtäjille.

Kemijärven lisäksi hiihtoa voi harrastaa myös läheisissä laskettelukeskuksissa Suomulla sekä Pyhällä.

Suomutunturilla on 75 kilometriä profiililtaan hyviä murtomaahiihtolatuja. 25 kilometriä näistä on valaistu. Ajantasaiset latujen huoltotiedot löydät tästä kartasta.

Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa on yhteensä yli 150 kilometriä latuja ja Luoston ja Pyhän ladut ovat yhteydessä toisiinsa. Päiväretki tunturista toiseen on tottuneelle suksijalle mukava kokemus -paluumatkan voi halutessaan tehdä katevästi SkiBussin kyydissä. Suurin osa hoidetuista laduista soveltuu sekä perinteisellä että luistelutyylillä etenemiseen. Katso maastohiihtoladut täältä.

Hyvinvointi ja liikunta

Jäähalli Wirta-Areena
Kemijärven Kiekon kotijäähalli on valmistunut vuonna 2001. Hallissa on neljä curling-kenttää. Katsomopaikkoja on 600 hengelle. Katso tarkemmat tiedot täältä.

Liikuntahalli
Kemijärven liikuntahallissa on tiloja monipuoliseen liikuntaan. Tila sopii hyvin myös erilaisten tapahtumien järjestämiseen, kuten konsertteihin ja urheilutapahtumiin. Katso tarkemmat tiedot täältä.

SPA Uimahalli Poukama
SPA Poukama on koko perheen virkistys- ja hemmottelukohde. Löydät saman katon alta niin allasosaston, kuntosalin, liikuntatilat kuin kahvionkin. Tutustu paikkaan täältä.

Ahvensalmen Skeittipark
Kemijärven uusi skeittiparkki aivan keskustan tuntumassa Ahvensalmen kentän vieressä. Tänne on mukava tulla harjoittelemaan ja skeittaamaan niin kavereiden kanssa kuin yksinkin. Skeittiparkki valmistui syyskuussa 2023 koululaisten aloitteesta. Muistathan noudattaa skeittiparkin yhteisiä sääntöjä! Tule testaamaan.


Elinkaaripuisto
Elinkaaripuistossa voit harjoittaa mm. tasapainoa, koordinaatiokykyä ja voimaharjoittelua. Hyvää harjoitusta kaikille. Puisto sijaitsee aivan keskustan tuntumassa Luusuantien varrella Ahvensalmen kentän vieressä. Alueella liikuntavälineitä ikäihmisille, lapsille leikkipaikka ja tien toisella puolen Hillatien koululla lasten liikuntapuisto. Kaikille kaikkea!

Pöyliövaaran urheilualue
Pöyliövaaran urheilualue sijaitsee n. 1,5 km:n päässä keskustasta Ranuan suuntaan. Urheilukentällä on nykyaikaiset yleisurheilun suorituspaikat ja kentän keskialueella on Saltex-hiekkatekonurmi. Keihään- ja moukarinheiton suorituspaikat ovat viereisellä sorapintaisella pallokentällä.

Talvisin kenttäalueelta lähtevät kilpahiihdon vaihtelevat latureitit 1, 2, 3 ja 5 km sekä Pöyliövaara-Pitkävaaran valaistu latu, minkä edestakaisen reitin pituus on 8 km.

Kesäisin nämä Pöyliövaara-Pitkävaaran reitit soveltuvat vaativuudesta huolimatta hyvin kävelyyn/sauvakävelyyn ja juoksuun.

Jääkiekkokaukalo sijaitsee aivan huoltorakennuksen välittömässä läheisyydessä. Pöyliövaaran uudenkarheat kuntoportaat sijaitsevat urheilukentän välittömässä läheisyydessä. Tervetuloa kuntoilemaan!

Hietaniemen frisbeegolf-rata
Kirjasto/kulttuurikämpän edustalla, luonnonkauniissa puistossa on 9-väyläinen frisbeegolf-rata. Radan käyttö on ilmaista. Puistorata soveltuu hyvin aloitteleville ja jonkin aikaa harrastaneille pelaajille. Tutustu rataan täältä.

Kemijärven frisbee golfrata Pöyliövaara
Kemijärven Pöyliövaaran 18-väyläinen frisbeegolfrata. Radan lähtöpiste ja ratakartta löytyvät urheilukentän eteläpuolelta. Väylä on ratatyypiltään metsärata ja muodoiltaan alue on mäkinen ja siinä on paljon korkeuseroja. Radalla ei ole ylläpitoa. Heittopaikoilla tekonurmi ja korit ovat DiscGolfPark-maalikoreja. Tutustu rataan täältä.

Vuostimo frisbeegolf-rata
9- väyläinen rata sijaitsee länsipuolella E63 tietä Vuostimon kylällä, vanhan koulun jäädessä tien itäpuolelle. Kyseessä on metsärata, joka on pintamuodoltaan tasainen ja korkeuseroltaan vähäinen. Huolto satunainen. Osoite: Sodankyläntie 3167-3174, 98360 Vuostimo. Lisätietoa täältä.

Uimarannat

Pöyliöjärven uimaranta
Pöyliöjärven uimaranta sijaitsee Kemijärven keskustassa, kävelyetäisyydellä leirintäalueelta ja kaupoilta. Aurinko paistaa rannalle koko pitkän päivän ja kesäkahvila palvelee asiakkaita päivittäin. Ranta on matalaa, mutta syvenee nopeasti. Pitkän laiturin päästä on helppo pulahtaa uimaan. Rannalla on lentopallokenttä ja pukukopit. Suppailu ja melonta ovat suosittua ajanvietettä Pöyliöjärvellä.

Kalkonniemen uimaranta
Kalkonniemen upea hiekkaranta sijaitsee vain noin 10 kilometrin päässä Kemijärven keskustasta kaakkoon. Kalkonniemeen johtava hiekkapohjainen Imposentie vie mukavasti mutkitellen kulkijaansa läpi maalaismaisemien kunnes saavuttaa kesämökkien reunustaman loppuosuuden, joiden idyllit saattavat aiheuttaa ohikulkijassa ihailun sekaisia tuntemuksia. Verenpaineet ovat tässä kohtaa jo muuttuneet levollisemmiksi ja suupielet kaartuvat hymyyn kuin huomaamatta.

Niemenkärjessä sinua tervehtivät kangasmetsästä kohoavat komeat männyt ja niiden reunustamat rantatörmät, sekä tietysti itse hiekkaranta, jossa kelpaa köllötellä oman mielensä mukaisesti alku keväästä pitkälle syksyyn.

Kalkonniemi alueena uimarantoineen sopii mainiosti koko perheen retkikohteeksi ja hiekkarantaa reunustavalta rantatörmältä voi ihailla vesistön toisella reunalla siintäviä sinivihreitä vaaramaisemia. Kuvittele itsesi loikoilemassa riippumatossa, katsellen veden välkettä ja kuunnellen luonnon rauhoittavaa huminaa. Saattaapa niemenkärjestä löytyä geokätköilijöillekin aarretta etsittäväksi.

Uimarannan välittömästä läheisyydestä löytyy mm. pukukoppi, erittäin hyväkuntoinen grillikatos aitiopaikalta, liiteri, sekä käymälä. Alue on pysynyt siistinä ja roskattomana, joten pidetään tästä yhdessä huolta tästä jatkossakin. 

Ajo-ohjeet:
– Suuntaa Kemijärveltä kohti Sallaa.
– Käänny oikealle Isokylän kohdalla, suuntaan Peräposiontie.
– Jatka Peräposiontietä 3,1 km, jonka jälkeen käänny oikealle Imposentie.
– Kalkonniemi sijaitsee mutkittelevan Imposentien päässä.

Ailangan pitkät hiekkarannat

Rauhaisan erämaista tunnelmaa etsiville Ailangan hiekkarannat tarjoavat parastaan. Kangasmaastot ja hietikot ovat maankuulut kauneudestaan. Ailanganlahden puolella on tulipaikka ja sinne on parkkipaikalta lyhyt kävelymatka. Kemijärveltä matkaa Ailangan rannoille on n. 37 km, josta osa hiekkatietä.

Uimaan Kemijoen rannalla
Kostamon Kummunkylässä pääsee uimaan vilvoittavaan Kemijokeen. Pienellä uimarannalla on uimakopit ja tulistelupaikka, liiteri sekä puucee. Rannalle on helppo rantautua ja tänne onkin kiva pysähtyä vaikka pitämään melontaretken taukoa. Uimarannan vieressä on myös betonilaituri veneille. Pyhä-Luoston alueelta tultaessa voi Kostamoon ajaa joko Kemijärven keskustan kautta tai Pelkosenniemeltä sillan yli Arvospuolentien kautta.

Avantouinti

Kemijärven latu ry:n talkoovoimin ylläpitämä avantouintipaikka sijaitsee Pöyliöjärven rannalla uimahalli Poukaman ja tenniskenttien takana. Pukukopeissa ja avantouintipaikalla ei ole saunaa, eikä suihkuja.

Yhteystiedot

Kemijärven latu ry
Värjärintie 6, 98100 Kemijärvi
+358 (0) 40 848 6778
www.kemijarvenlatu.fi

Avantouimari Pöyliöjärven avantouintipaikalla

Melonta

Itä-Lapissa on melojille tarjolla hyvin monenlaisia vesistöjä ja suuresta osasta niistä on tehty kansainvälisen tason koskiluokitukset ja melontakartat. Alueen melontajoet ovat enimmäkseen helppoja ja sopivat myös vähäisemmän melontakokemuksen omaaville. Vaativampia koskiosuuksia löytyy ainoastaan Sallan Naruskajoelta. Kartoitettuja melontareittejä löytyy koko alueelta, mutta runsaimmin niitä on Savukosken ja Sallan alueella.

Kemijärvi

Pelkosenniemi

Salla

Savukoski

Kalastus

Pinta-alaltaan suuri (lähes 230 km2) Kemijärvi tarjoaa kalastajalle erinomaisen mahdollisuuden hauen, kuhan ja ahvenen kalastukseen sekä kesällä että talvella.

Kemijärvi on Suomen 19. suurin järvi, johon Suomen pisin joki Kemijoki laskee pohjoisesta ja virtaa edelleen kohti merta. Kemijärveen laskee myös pienehköjä jokia. Kemijärvessä on suhteellisen suuria selkiä ja lukuisia saaria. Järveä säännöstellään ja sen säännöstelyväli on seitsemän metriä. Kesäaikana veden pinnankorkeus on ylärajalla, mikä on hyväksi järven virkistyskäytölle. Kemijoen vesistön länsipuolelle sijoittuu lukuisia pikkujärviä ja muutama vähän kookkaampikin. Kemijärven alueella Kemijokeen laskevista joista Javarusjoki ja Pyhäjoki ovat suurimmat.

Osaavat paikalliset kalastusoppaat opastavat niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin kalastajat parhaille kalapaikoille. Kalastukseen erikoistuneet ohjelmapalveluyritykset tarjoavat ikimuistoisia kalastusretkiä Kemijärvellä.

www.jankakoira.fi
www.pyhasafaris.com
www.outdoorartisans.fi

Osta kalastusluvat täältä

Kemijärven yhtenäislupa, joka kattaa koko Kemijärven pääuoman Kemijärveltä Pelkosenniemelle asti ja etelän suuntaan Räisälään ja Luusuaan asti. Osta Kalakortti täältä.

Jänkäkoiran kalastusretki
Kuva: Jänkäkoira

Metsästys

Metsästys valtion mailla: Pohjoissuomalaiset metsästäjät voivat metsästää riistanhoitomaksun maksettuaan omassa kunnassaan Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla. Metsähallitus arvioi aina ensimmäiseksi, kuinka laajaa kuntalaisten metsästys on, ennen kuin päättää metsästyslupien myynnistä muilla paikkakunnilla asuville metsästäjille. Tarvitessasi valtion maille luvat voit hankkia ne Eräluvat palvelusta.

  • Metsästysluvan yhteismetsän alueelle voit hankkia luvat varuste.net sivuilta.
  • Kemijärven metsästysseurojen vierasluvista löydät tiedot seurojen sivuilta.
  • Metsästysajat ja -rajoitukset riista.fi sivuilta.
  • Peltojärven ampuma-alueen käyttömaksut, varausasioiden yhteyshenkilön ja ampumakoepäivien tiedot löytyvät Kemijärven rhy:n sivuilta.

Moottorikelkkailu

Kemijärvellä on loistavat mahdollisuudet harrastaa moottorikelkkailua. Kaupungin alueella on n. 200 km huollettuja reittejä, lisäksi ajotaitoja ja -kuntoa voit käydä testaamassa/kehittämässä crossiradalla.

Kemijärven kaupungin alueella on kaupungin ylläpitämiä virallisia moottorikelkkareittejä (pdf) noin 200 km. Moottorikelkkareitit ovat merkittyjä ja pohjattuja reittejä, joita ylläpidetään tampparikalustolla. Reittien opastukset, sillat, liikennemerkit sekä muut varusteet tarkastetaan syksyisin ja mahdolliset puutteet korjataan ennen kauden alkua.

Pyhän reitiltä on yhteys Pyhä-Luosto alueelle ja edelleen Sodankylään, Pelkosenniemelle ja Savukoskelle. Suomun reitiltä yhteydet Sallaan ja sieltä edelleen Rukalle ja Kuusamoon. Rovaniemen reitiltä on yhteys Rovaniemelle.

Moottorikelkkareitti Rovaniemen rajalta Kemijärven keskustan kautta Suomulle on osa kansainvälistä Valkoisen meren moottorikelkkareittiä, joka lähtee Pohjois-Ruotsista ja kulkee Suomen Lapin läpi Venäjälle Alakurttiin.

Lisää tietoa turvallisesta moottorikelkkailusta löydät Liikenneturvan sivuilta. Liikennevakuutuskeskuksen oppaat ladattavissa alla.

Kemijärven rannoilta sekä reittien varrelta löytyy useita tulistelupaikkoja, jos on tauon paikka.

Kemijärven Moottorikerho ylläpitää crossirataa n. 5 km Kemijärven keskustasta Luusuantietä Ranuan suuntaan. Radalla voi käydä testaamassa omaa ajotaitoa ja -kuntoa! Kemijärven Moottorikerholla on oma tamppari, jolla rata pidetään hyvässä kunnossa.

Opastetut safarit Suomutunturilta ja Pyhätunturilta .

Kelkkareitit löytyvät retkikartta.fi palvelusta.

Lintubongaus

Itä-Lapin monimuotoisessa luonnossa on erinomaiset mahdollisuudet lintumatkailuun ja lintujen tarkkailuun. Suuret vesistöt ja niitä ympäröivä suoluonto tekevät alueesta ainutlaatuisen ja parhaille lintupaikoille on rakennettu lintutorneja. Itä-Lapin vesistömatkailun tuotteistus- ja markkinointihankkeessa tuotettuun Itä – Lapin lintupaikkaoppaaseen on koottu tiedot tärkeimmistä lintukohteista koko alueelta. Opas on tarkoitettu tavalliselle ja linnuista kiinnostuneelle luonnossa liikkujalle sekä matkailijalle antamaan perustietoa kohteista ja helpottamaan lintu- ja luontoretkien suunnittelua.

Kulmunginniemen lintutorni

Kemijärveltä ajetaan Luusuantietä kohti Ranuaa noin 31 kilometriä, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Kulmungin ja Itärannan viittojen osoittamaan suuntaan. Itärannantietä jatketaan 900 metriä, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Kulmungintielle. Tätä tietä jatketaan 1,6 km, jonka jälkeen T-risteyksestä käännytään vasemmalle. Tie kulkee kapeassa niemessä.

Lintutorni sijaitsee tien vieressä tien vasemmalla puolella. Lintutorni ei ole esteetön, mutta Kulmunginniemi kohteena sopii myös liikuntarajoitteisille, sillä lintuja voi hyvin tarkkailla maan tasaltakin. Lintutornilta 150 metrin päässä on myös laavu ja veneenlaskupaikka. Lintutorni on tukeva ja hyväkuntoinen ja siellä on pöytä ja penkit. Torniin mahtuu kerrallaan kymmenen henkilöä. Näkymä avautuu vesistöön. Paikalla voi nähdä mm. kuikan, tiiran, erilaisia lokkeja, haarapääskyn sekä erilaisia vesilintuja, kuten jouhisorsan tai isokoskelon.

Räisälän lintutorni

Tornista voi nähdä mm. kurkia ja laulujoutsenia. Suomujoella voi nähdä esimerkiksi haapanan, tavin ja sinisorsan.
 Kemijärveltä ajetaan kohti Kuusamoa noin 40 kilometriä, jonka jälkeen käännytään opasteiden mukaan oikealle (Räisäläntie) kohti Suomutunturia. Räisäläntietä jatketaan 2,6 km. Suomun lomakeskuksen jälkeen oikealle kääntyy Vehontie. Vehontietä jatketaan kohti rantaa.

Tiestä haarautuu noin 1,9 km jälkeen tie vasemmalle. Tämä tie vie rantaan, jonne tulee matkaa 400 metriä. P-paikalta on tornille kävelyä parikymmentä metriä. Suomutunturin lintutorni on hyväkuntoinen ja katettu torni, josta on näkymät Suomujoelle. Torniin sopii kerrallaan noin kymmenen henkilöä. Tornissa on pöytä ja tuolit.